Malawi – Het warme hart van Afrika

Klimaat en beste reistijd Malawi

Klimaat en beste reistijd Malawi, er heerst een overwegend tropisch klimaat, op grotere hoogtes is het klimaat subtropisch. Van november tot april is het regenseizoen, warm en nat. Bij Lake Malawi kan het in dit regenseizoen erg ruig worden, met regelmatig felle rukwinden en stormachtig weer. Om Lake Malawi te bezoeken dien je dit seizoen dus te vermijden.

Het winterseizoen begint in mei, en eindigt midden augustus. In deze periode is het relatief koel ( circa 25°gemiddeld). Net voor het regenseizoen, periode september – oktober, lopen de temperaturen op tot 30° en is het op zijn warmst in Malawi.
Hoewel Malawi geen groot land is, zijn er toch grote verschillen in (gevoels)temperatuur afhankelijk van het gebied waar je je bevindt. Zo is het in hoofdstad Liongwe doorgaans een pak koeler, omdat de stad 3600m boven de zeespiegel ligt.

 

Rond Lake Malawi is de (gevoels)temperatuur vaak aangenamer dan op drogere plekken in het land, zoals je aan de kust kan verwachten.

In het verre zuiden, omgeving Shire Valley, wordt het het warmst, omdat dit deel van het land op zeeniveau ligt. In de warmste maanden, september en oktober, kan het kwik hier oplopen tot 40°.

lake malawi

Over Malawi

Het warme hart van Afrika. Deze naam heeft het land zeker niet gestolen. Er zijn weinig plekken op aarde waar de bevolking zo oprecht en aardig is als in Malawi. Ondanks de grote armoede in dit prachtig groene landje, plukken de mensen de dag. Dit werkt erg aanstekelijk en je zal ter plekke dan ook extra genieten van magische plekken als Lake Malawi, het groene Zomba Plateau of een van de 9 uitzonderlijke wildparken die momenteel evolueren tot top safaribestemmingen.

lake malawi

Lodges of kamperen

Beiden zijn mogelijk. Het is in Malawi vaak zo dat je of kampeert of in heel basis accommodatie slaapt (budget), of je verblijft in luxe lodges. De kerk in het midden houden is in Malawi helaas niet echt aan de orde. Natuurlijk heb je bij drukbezochte plaatsen (Lake Malawi) of in steden (Lilongwe) wat meer keuze, en dus ook wat meer variatie, maar het is vaak toch een of/of verhaal.

In Malawi is het gebruikelijk dat je met een (privé-) gids reist. Doordat het toerisme in dit kleine landje nog goed en wel op gang moet komen, is het aanbod ter plaatse beperkt. Dit geldt zeker voor autoverhuurders, die zijn erg schaars. Dit maakt dat hun prijzen erg hoog liggen, en het vaak voordelig is om gebruik te maken van een gids/chauffeur. Self-drives zijn wel mogelijk, maar dus niet zo voordelig als in andere landen.

Geschiedenis van Malawi

Malawi, dat in 1891 als British Central Africa Protectorate onder Brits bestuur kwam, heette daarvoor Makolololand. In 1907 kreeg het de naam Nyasaland, en in 1912 werd de North Nyasa Native Association opgericht. Deze organisatie zette zich destijds vooral in voor betere omstandigheden voor onder meer de contractarbeiders in de mijnen en op de vele plantages in het huidige Malawi. Door sommigen werd deze beweging te soft bevonden, en evangelist John Chilembwe riep tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915 een antikoloniale opstand uit. Het verzet werd onverbiddelijk neergeslagen, en Chilembwe kwam om. Maar het nationalisme en chauvinisme waren er wel door versterkt en de onlusten hielden aan. In 1943 kwamen een aantal nationalistische groepen samen en het Nyasaland African Congress (NAC), dat een militante acties niet schuwde en een grote aanhang kreeg. De Britse regering besloot Nyasaland op 1 augustus 1953 samen te voegen met Noord- en Zuid-Rhodesië (respectievelijk huidig Zambia & Zimbabwe) tot de Centraal-Afrikaanse Federatie (CAF). Het NAC verzette zich hier uiteraard tegen, en de Britse regering werd na tien jaar gedwongen de CAF te ontbinden in 1963.

Op 6 juli 1964 werd Nyasaland onafhankelijk verklaard en twee jaar later werd het gekroond to de republiek Malawi. Hastings Kamuzu Banda werd president en regeringsleider, die in feite regeerde als een tiranniek alleenheerser.

Republiek Malawi

Sinds Malawi als republiek door het leven gaat, heeft het zich ook ingezet om de relatie met de buurlanden te onderhouden of versterken. In 1985 werden voor het eerst diplomatieke betrekkingen aangeknoopt met Tanzania, met Zambia werden vriendschappelijke contacten gelegd. Met het buurland Mozambique verbeterde de relatie in de loop van de jaren tachtig. Mozambique beschuldigde Malawi er regelmatig van steun te verlenen aan de verzetsbeweging die e actief was, maar in 1988 ondertekenden de twee landen een akkoord over de repatriëring van de ca. 650.000 Mozambikaanse vluchtelingen in Malawi.

President Hastings Kamuzu Banda bleef ondanks groeiende druk nog enige tijd aan de macht. Rellen in 1991 en 1992 werden hardhandig onderdrukt en veel mensen werden gearresteerd. In juni 1993 werd een referendum gehouden, waarbij de bevolking koos voor een meerpartijenstelsel.
Bij de verkiezingen in 1994 werd Banda verslagen en als president en premier opgevolgd door Bakili Muluzi van het United Democratic Front. De coalitieregering hield geen stand en viel uiteen in juni 1996, waardoor zij geen parlementaire meerderheid meer hadden

 

Economie

Landbouw is de kern van de economie, 80% van de bevolking is ervan afhankelijk. Landbouw, visserij en bosbouw dragen 36% bij aan het bruto nationaal product. Industrie in Malawi is als gevolg grotendeels gericht op de verwerking van landbouwproducten. Op dit moment zit toerisme erg in de lift. Sinds 2017 wordt er dan ook een jaarlijkse toeristische beurs opgezet in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, met veel internationale gasten.

Vele Malawiërs werken in het buitenland, vooral Zuid-Afrika en Zimbabwe, vanwege gebrek aan werkgelegenheid in eigen land. Malawi is niet voor niets een van de armste landen ter wereld. Het nationaal inkomen is een schamele $287 per hoofd van de bevolking (2016). In 1981 werd, in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, een economisch hervormingsplan doorgevoerd, gericht op beheersing van de internationale schuld en het aantrekken van buitenlandse investeringen. De economische ontwikkeling van Malawi wordt bemoeilijkt door de ingesloten ligging en de hierdoor hoge transportkosten. Verbindingen naar havens in buurland Mozambique zijn essentieel.

De Landbouw

De landbouwsector bestaat uit twee delen, de kleinschalige landbouw voor eigen gebruik of voor lokale handel in het dorp, en de grootschalige plantagebouw. De groei in de landbouw komt vooral door deze laatste. Belangrijkste landbouwproducten zijn tabak en thee voor de export, en katoen voor lokale verwerking. De belangrijkste handelspartners van Malawi zijn het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Duitsland. Ook visvangst is belangrijk voor Malawi, met schijnbaar onuitputtelijke voorraden in het Malawimeer en de Shirerivier. Op het Malawimeer dreigt echter overbevissing.

Ongeveer een kwart van het landoppervlak is bedekt met bos. Slechts 21% van het bos is industrieel exploiteerbaar, maar lokaal is hout een onmisbare grondstof huizenbouw en als brandstof om te koken. Om houtinvoer in de toekomst overbodig te maken werd het Vipya Pulpwood Scheme ontwikkeld, waarbij massale aanplant van sparren en eucalyptusbomen plaatsvond.

De energie wordt langs thermische en hydro-elektrische weg geproduceerd door de Electricity Supply Commission. De meeste krachtstations liggen in het zuiden. De belangrijkste is die van de Nkula Falls.

Het zuidelijke deel van het land heeft goede verkeerswegen. Er zijn spoorverbindingen naar de havens Beira en Nacala in Mozambique. Het wegennet is 14.157 km lang, waarvan ca. 2500 km het hele jaar door begaanbaar is. Op het Malawimeer vindt scheepvaart plaats.

Reizen naar Malawi
visarend malawi
Majete bush wealk
malawi kinderen